1. Simona CzudarCum ați descrie relația asistentului social cu părinții adoptivi?

Relația asistentului social cu părinții adoptivi ar fi bine să fie o relație profesionistă, deschisă, bazată pe suport, empatie și încredere reciprocă. O relație în care prejudecățile față de adopție și copilul prezentat să nu se interpună deloc.  Asistentul social este în fața părinților adoptivi facilitatorul și ‚ghidul’ descoperiri reciproce, a copiilor și părinților, a ceea ce înseamnă cu adevărat o familie. Iar în tot acest proces, asistentul social ar fi minunat să nu uite nicio clipă că personajul principal în adopție este copilul, că oricât de multă nerăbdare ar manifesta părinții, copilul este primul căruia este nevoie să i se acorde suport.

  1. De ce cunoștințe și competențe credeți că are nevoie asistentul social pentru a dezvolta o intervenție individualizată în cazul adoptatorilor?

Asistentul social care acordă asistență copiilor și adoptatorilor ar fi bine să aibă competențe specializate în domeniul adopției, al traumei și al parentingului. Este foarte important ca familia să primească cele mai bune recomandări, chiar individualizate, în perioada de matching, de acomodare și post-adopție, în așa fel încât să poată răspunde cât mai bine nevoilor specifice ale copilului căruia tocmai i-a fost schimbat întregul univers. Asistentul social este bine să manifeste empatie și suport pentru copilul care va face transferul din sistem, de la asistentul maternal către familia adoptivă și să-i ghideze pe toți cei implicați cum să sprijine în cel mai bun mod posibil copilul, astfel încât transferul să aibă loc într-o manieră profesionistă și care respectă procesul extrem de delicat prin care trece copilul, familia adoptivă, dar și familia care l-a crescut până la momentul adopției.

  1. Care este, în opinia dumneavoastră, rolul asistentului social în promovarea și implementarea drepturilor adoptatorilor?

Rolul asistentului social în promovarea și implementarea drepturilor adoptatorului este unul foarte mare și, desigur, în primul rând este necesar să le cunoască el însuși foarte bine, pentru a le putea promova. Adoptatorii ar fi bine să găsească în asistentul social prima și cea mai de încredere resursă de informații despre procedura adopției, despre drepturile adoptatorului și ale copilului adoptat, fără să mai aibă nevoie să culeagă informații contradictorii și care nu sunt de actualitate de pe forumuri. Asistentul social este foarte important pentru că își poate pune definitiv amprenta pe deslușirea primelor provocări în adopție, la înfiriparea primelor gesturi de părinte, a primelor semne de atașare a copilului de noua și definitiva sa familie adoptivă.

Simona CZUDAR este directorul executiv al Asociatiei Ador Copiii și manager al Centrului de Resurse pentru Adopție.  Mai multe informații despre activitatea ei și a asociației pe care o reprezintă găsiți la: http://www.adorcopiii.ro/.