Oana Pirneci

Blogul Asistentului Social

Adopţia, o nouă perspectivă

O să încep cu felicitările: Bravo Simona şi întreaga echipă Ador Copiii pentru că organizaţi cu responsabilitate şi dăruire un astfel de eveniment!

Anul ăsta au reuşit să ne adune (şi să ne pună la lucru), timp de 2 zile pe probleme de interes legate de domeniul adopţiei: de la elemente legislative şi procedurale, la chestiuni de fineţe psihologică. Am fost acolo reprezentanţi ai autorităţii centrale, asistenţi sociali din cadrul compartimentelor de specialitate de la nivelul DGASPC sau din cadrul ONG-urilor, psihologi şi adoptatori! Şi nu-i puţin lucru să ne strângi pe toţi laolaltă!

Cum mai arată domeniul adopţiei?

Din punct de vedere statistic, conform datelor existente în Registrul Naţional pentru Adopţii la data de 30.06.2014: 3152 de copii adoptabili naţional, respectiv 520 adoptabili internaţional. Dintre care, după criteriul vârstei, în grupa 1-5 ani: 774 copii, 6-10 ani: 1291 copii şi în grupa de vârstă 11-17 ani: 972 copii.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor/familiilor atestate, pentru adopţia internă sunt 1610 si 31 pentru adopţia internaţională.

Cât despre dimensiunea legislativă a adopţiei, doamna Gabriela Coman – preşedintă ANPDCA – a precizat că în cursul lunii octombrie, pe site-ul Ministerului Muncii vom avea propunerile de modificare a legislaţiei în vigoare. Le aştept cu interes!

V-am spus deja că se încearcă reglementarea concediului de creştere şi îngrijire a copilului şi pentru adoptatorii unui copil mai mare de 2 sau 3 ani. Un alt aspect amintit în cadrul conferinţei se referea la scurtarea perioadei de evaluare psihosocială a persoanei/familiei care vrea să obţină atestat. Totodată, se pare că vor fi şi modificări legate strict de activitatea asistenţilor sociali în domeniul adopţiei.

După o binemeritată pauză de cafea, ne-am reîntâlnit în cadrul workshop-urilor. Eu m-am înscris la Dezvoltarea copilului (adoptat) şi teoria ataşamentului, workshop coordonat de Liliana Mingita, terapeut de familie, care activează în cadrul Agenţiei Franceze de Adopţii (şi da, la conferinţă au participat şi reprezentanţi ai agenţiei de specialitate din Franţa). A fost o experienţă utilă, o îmbinare interesantă de informaţii teoretice şi experienţă clinică şi cu siguranţă am să păstrez legătura cu Liliana!

Până primesc şi poze de la eveniment, vă doresc şi vouă să participaţi la conferinţe care realmente să dea un plus de calitate activităţii voastre de zi cu zi!

1 Comment

  1. Iți multumesc dragă Oana, în numele tuturor colegelor mele care au organizat conferința! Mulțumim pentru promovarea evenimentului și feedback-ul trimis!
    Ne bucurăm că cele două zile au fost foarte pline de informații moderne și mai ales utile practicienilor. Avem încredere că ceea ce s-a întamplat acolo va fi un bun combustibil pentru specialiștii din serviciile de adopții.
    Detalii despre conferință se pot consulta și aici: http://bit.ly/1u5PKWx

    Sper să ne revedem curând! 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

© 2019 Oana Pirneci

Theme by Anders NorenUp ↑