poza anielaCe e empatia? (nu o să vă dau, evident, o definiţie din dicţionar).

Se poate ca această emoţie să se nască spontan în noi? Ei, da! Într-o variantă mai intensă sau doar pâlpâind, în funcţie de structura noastră de personalitate, graniţe, identificări şi altele. E extraordinar că posedăm o astfel de comoară şi că nu ne-am aplatizat complet trăind într-o societate mercantilă şi falsă (prin miile de măşti ce ne înconjoară), în care nu mai e loc pentru exprimarea nevoilor simple.

Ok, şi acum dacă sunt empatic şi sufletul meu rezonează, e în acord şi vibrează alături de cel care are o suferinţă, ce fac mai departe?

Mai fac ceva sau doar mă încearcă această emoţie, într-un mod pasager şi apoi revin în rutina zilnică?

În momentul în care o aduc la suprafaţă şi o transform în „pot să fac ceva” (în prima fază conştient, apoi ar fi extraordinar ca ceea ce urmează să fie spontan), înseamnă că i-am dat valoare. Sînt atentă că acea sămânţă care a înmugurit spontan, să fie îngrijită, să crească, să fie PENTRU…

Şi asta se poate întâmpla în viaţa de zi cu zi.

…are 65 de ani. A plâns la telenovele toată dimineaţa, a mai stat cu o vecină pe scara blocului şi a aflat ce probleme de viaţă are fiul acesteia: ”vai de mine”, „sărăcuţul de el”, „sînt alături de el”, „să-i ajute Dumnezeu”!

Aceasta doamnă e o femeie extraordinară!

Dupa amiaza o văd în sala de aşteptare la doctorul de familie. Îşi făcuse programarea în urmă cu două săptămâni. Stă lipită de uşă (deşi sunt scaune în sală). Îi va veni rîndul în curând. Lângă ea aşteaptă o familie cu un copil mic care are febră, frisoane. Părinţii îl ţin în braţe, învelit şi numără minutele pentru a intra în cabinet. Minutele par ore …

Niciun gram de empatie, nici măcar din cel născut în faţa televizorului la telenovela de dimineaţă. Nimic nu mai „străluceşte ” în sufletul doamnei.

Acum suntem nişte cetăţeni civilizaţi, integraţi în societate şi aşteptăm frumos în ordinea „numerelor de pe tricou”.

Ana Dobrescu e psihoterapeut în formare la SPER (Societatatea de Psihoterapie Experienţială Română) şi îi puteţi scrie pe ana.dobrescu46@yahoo.com.