Simina Voicu

 

Cum a început totul

Cu ani în urmă, când am pășit pe drumul descoperirii profesiei de asistent social, mi-am dat seama că am acele abilități și competențe care îmi sunt de folos pentru a fi un bun profesionist. În timpul facultății, am fost voluntară la mai multe organizații din sfera socială şi m-am implicat în activități și proiecte care au avut un impact puternic asupra dezvoltării mele profesionale. Atunci a fost momentul în care mi-am dat seama care este categoria de beneficiari cu care îmi doresc să lucrez, și anume, copiii…

Paulo Coelho spune că „un copil poate oricând să învețe un adult trei lucruri: cum să fie mulțumit fără motiv, cum să nu stea locului niciodată și cum să ceară cu insistență ceea ce își dorește” şi asta reflectă întru totul realitatea trăită de mine odată cu exercitarea profesiei de asistent social în cadrul Asociației Carusel, la Centrul Comunitar Obor, centru pe care în prezent îl coordonez.

 

Unde lucrez

Centrul Comunitar Obor este destinat copiilor care provin din familii defavorizate, ce locuiesc în proximitatea cartierului Obor şi se confruntă cu situații de risc precum: abandon școlar, marginalizare și excludere socială. Activitățile desfășurate în centru sunt destinate copiilor cu vârste curpinse între 5 şi 15 ani. Acestea se bazează pe educație non-formală, specializată și individualizată, constând în: activități de mișcare, de joc și joacă, discuții libere pe teme legate de corpul uman, anotimpuri, natură, mediul înconjurător, istorie şi geografie etc.

Structura activităților răspunde nevoilor psiho-sociale ale copiilor și în acest cadru ei au posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile emoționale, sociale, de a adopta un comportament non-violent, pro-social, care le permite ulterior o șansă mai mare în integrarea într-un grup, în comunitate, în mediul școlar, în societate.

În cadrul centrului, le asigurăm copiilor şi mâncare la micul-dejun și prânz, astfel încât este încurajată o alimentație sănătoasă și echilibrată, care le permite să adopte un stil de viaţă bazat pe vitamine și minerale, necesar unei bune dezvoltari fizice şi psihice. Pentru unii dintre ei probabil că e singura masă decentă de care au parte.

 

Relaţia cu beneficiarii

Prin prisma zâmbetelor de pe chipurile copiilor cu care interacționez zilnic, am realizat că trebuie să ne bucurăm de

Arhiva personală Simina Voicu

orice gest pe care îl primim, oricât este de mic, pentru că în astfel de gesturi se află esența vieții. Din fericire, până în prezent, în relaţia mea cu beneficiarii, nu am întâmpinat dificultăți pe care nu le-am putut gestiona, și nici nu au reprezentat un obstacol în oferirea de suport specializat.

 

Când ceea ce faci devine cine eşti

De multe ori îmi pun întrebarea: „Ce impact a avut profesia de asistent social asupra personalității mele?”, și de fiecare dată răspunsul este același: impactul este unul pozitiv, întrucât m-a ajutat să îmi dezvolt capacitatea de a fi empatică, obiectivă şi de a analiza fiecare situație evaluând riscurile și conturând o intervenție individualizată și benefică, cu rezultate realiste. Totodată, pentru mine, ceea ce defineşte asistenţa socială este dragostea necondiționată pentru oameni şi cred că cel mai important rol al asistentului social este să activeze resursele latente ale unui beneficiar, astfel încât acesta să nu mai fie dependent de sistem și să devină funcțional.

 

Simina Voicu este coordonatoarea Centrului Comunitar Obor din cadrul Asociaţiei Carusel şi vicepreşedinta Asociaţiei OPEN Your Heart.